Header Reklam
Header Reklam

2024’te neler olacak?

13 Aralık 2023 Dergi: Aralık-2023
2024’te neler olacak?

Öngörülerin çoğunun bulanık olduğu 2024 yılı neler getirecek? Bilim insanları, 2024 yılının başlarında Güneş fırtınalarının Dünya’yı çok olumsuz etkileyeceğini öne sürüyor. Bu olumsuz etkiler arasında elektronik cihazların bozulması, elektrik ağlarının, uydu sistemlerinin sekteye uğraması, maazallah uzun süreli, haftalar boyu internet kesintileri bulunuyor.

Putin’in gitmesini bekleyenlere kötü haber; 17 Mart 2024’teki devlet başkanı seçiminde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yeniden aday olduğunu ilan etti.

2024 yılının Haziran ayında 7,5 kilovat güce sahip olacak yerli ve milli haberleşme uydumuz 6A’nın uzaya fırlatılmasını bekliyoruz. Bu uydu, daha önceki Türksat uydularıyla kapsanamayan Güneydoğu Asya gibi yeni coğrafyada da hizmet sunabilecek.

Google yenilikleri ise zaten her zaman olduğu gibi hız kesmeyecek. Bunların başında son derece iddi- alı yapay zeka projesi Gemini geliyor. Çıtayı fevkalade yükseltecek gibi görünen Gemini için Google DeepMind'ın CEO'su Demis Hassabis, "Bu, yapay zekanın gelişiminde önemli bir kilometre taşı ve Google'da bizim için yeni bir dönemin başlangıcı" diyor. İçimizden bir ürperti geçmeli mi bilemiyoruz. Google’daki aramaların da artık sesle ve resimle yapılması bekleniyor. 2024'e kadar 8,4 milyar sesli asistanın olması bekleniyor. Görselle arama yapılan Google Lens ise şimdiden her ay 12 milyar aramada kullanılıyor.

McDonald’s, bir nevi küresel yöneticimiz olan Google ile yapacağı bir işbirliği çerçevesinde, 2024 yılından itibaren üretimsel yapay zeka teknolojisini kullanacağını duyurdu.

YÖK Başkanı Erol Özar, "2024'te bilişim teknolojileri ve yapay zeka üzerine 10'a yakın programı ilan edeceğiz” dedi, inanamayacaksınız; "yapay zeka etik mevzuatı" hazırlığı yaptıklarını belirtti!

Balkanların Nostradamus'u olarak bilinen, Bulgar asıllı, milyonlarca insanın paranormal yeteneklere sahip olduğuna inandığı Baba Vanga’nın, 1996 yılındaki ölümünün ardından geride bıraktığı kehanetler, hâlâ gündemlerdeki yerini koruyor. Dünya Ticaret Merkezi'ne yönelik 9/11 terör saldırıları ve Brexit oylaması da dahil olmak üzere pek çok sayıdaki tahmininin gerçekleştiğine bakılırsa buna çok fazla şaşırmamak gerek. Baba Vanga, 2024 yılı için kuantum bilgisayarların geliştirilmesinde önemli ilerlemeler yaşanacağını, Vladimir Putin'e suikast girişiminde bulunulacağını, ABD'nin eski başkanı Donald Trump'ın beyin travmasına neden olacak ve kendisini sağır edecek bir gizemli hastalığa yakalanacağını, daha önce tedavisi mümkün olmadığı düşünülen hastalıklar için yeni tedaviler geliştirileceğini öngörmüş. Siber saldırıların artmasından ve küresel ekonomik krizden de bahsetmiş ama bunları ileri sürmek için kâhin olmak gerekmiyor.

Örneğin Allianz Trade'in 2023 yılında ikinci kez yayımladığı "Küresel İflas Raporu"na göre, küresel ticari iflasların ivmesinin hız kazanması, iflasların 2023'te yüzde 6, 2024'te ise yüzde 10 artması bekleniyor.

Örneğin küresel ısınmanın kaçınılmaz sonucu olarak aşırı doğa olaylarının, afetlerin daha sık görülebileceğini öne sürmek de bir kehanet değil.

Ekonomi konusunda tedirgin yorumlar, herkes tarafından biliniyor ama yeni yıla yeni umutlarla girmek gerekir. Biz de böyle yapalım ve İngiliz ekonomist ve Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash’in, Türk ekonomisinde olumlu gelişmeler beklediğini, teknoloji yatırımları ve demografik yapının Türkiye için umut verici olduğunu, uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye geri dönmek istediğini söylediğini hatırlatarak yazımızı bitirelim.

Doğa Sektörel Yayın Grubu olarak yeni yılın tüm dünya insanlarına, her şeyden önce umut, barış, sağlık ve erinç getirmesini, yeni yılda çocukların yüzünden gülümsemelerin eksik olmamasını diliyoruz.


TERMODİNAMİK